12 Apr 2021

Voor het oppompen van grondwater is een vergunning of melding vereist, die conform de VLAREM-wetgeving geïntegreerd is in de algemene milieuvergunning.

Algemene wetgeving boorput rubriek 53.8

Uitzonderingen

Een eerste bemerking is wel dat er twee uitzonderingen zijn. Wanneer het grondwater met een handpomp (of weidepompen voor vee) wordt opgepompt en wanneer het grondwater enkel voor huishoudelijke toepassingen (met een maximum van 500 m³/jaar) wordt gebruikt, moet er in het kader van VLAREM geen vergunning worden aangevraagd, noch een melding gedaan. Er moet wel een melding van eigen waterwinning worden gedaan bij de dienst heffingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (https://www.vmm.be/water/heffingen). Deze uitzonderingen gelden niet binnen de waterwingebieden en beschermingszones van grondwaterwinningen voor de openbare watervoorziening. Binnen het waterwingebied en de beschermingszones type I en II zijn boringen van meer dan 2,5 meter verboden (tenzij voor productie van drinkwater of bescherming van grondwater).

Website om een melding te doen of een vergunning aan te vragen https://www.omgevingsloketvlaanderen.be

Algemene wetgeving geothermie 55.1

Niet-ingedeelde boringen

  • boringen voor de aanleg van peilputten in het kader van bodem- en grondwateranalyses (bv. boringen in toepassing van VLAREBO);  boringen voor de aanleg van peilputten ter naleving van de milieuvoorwaarden voor de exploitatie van inrichtingen (bv. peilputten voor klasse 1 grondwaterwinningen, rond mestopslag,…);
  • boringen ter naleving van wettelijke verplichtingen (bv. kathodische bescherming van gasleidingen);
  • geotechnische boringen voor het onderzoek naar de stabiliteit van de grond;
  • boringen in het kader van thermische energieopslag in boorgaten (ook gekend als BEO, BTES, verticale bodemlussen) waarvan de diepte beperkt blijft tot maximaal het dieptecriterium zoals weergegeven op de gewijzigde kaart in bijlage 2ter bij titel I van het VLAREM en gelegen buiten een beschermingszone type III.

Voor dergelijke boringen moet u geen milieuvergunning aanvragen en ook geen melding doen. Wel moeten deze geplaatst en geëxploiteerd worden volgens de voorwaarden beschreven in afdeling 6.9.1 en de bijlage 5.53.1 van titel II van het VLAREM.

Algemene wetgeving

Voor de overige boringen is de diepte bepalend voor het al dan niet vergunningsplichtig zijn. Indien deze groter is dan het dieptecriterium ter plaatse, moet er een vergunning worden aangevraagd voor de rubriek 55.1.2°, is deze kleiner of gelijk aan het dieptecriterium moet er een melding gebeuren voor de rubriek 55.1.1°. Voor het bepalen van het dieptecriterium ter plaatse, maakt u gebruik van de online themaviewer rubriek 55.1. U kan alles op het stroomschema nog eens overlopen:

Website om een melding te doen of een vergunning aan te vragen https://www.omgevingsloketvlaanderen.be

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×